Co to są lody rzemieślnicze?

12:48 | 29 maja, 2019 | admin

Lody są powszechnie znane na całym świecie. Coraz częściej powstają pracownie tzw. lodów rzemieślniczych. Ale skąd wzięły się lody? Czy zawsze był to tak popularny deser?

Historia lodów

Pierwsze wzmianki o deserach z owoców z dodatkiem lodu i śniegu pochodzą z Chin sprzed 5 tys. lat. W starożytnej Gracji i Rzymie wytwarzano ten deser tylko w wyjątkowych sytuacjach np. Aleksander Wielki stosował go jako nagroda dla żołnierzy za walkę. Neron za to skrapiał lód winem lub dodawał do niego miodu.

W średniowieczu pod koniec XIII wieku Marco Polo podobno wykradł przepis na lody i przywiózł go do Wenecji. Jednak technika wytwarzania kremów mleczno-jajecznych pojawiła się dopiero w renesansie. W XVI wieku włoscy uczeni dokładali prób i odkryli, że gdy napełnimy naczynie lodem, szczelnie zamkniemy i obficie posolimy lód, który znajduje się w około pojemnika, spowoduje to, że topniejący lód obniży temperaturę kremu. Dzięki czemu po kilku minutach dostaniemy lody. Dało to początek weneckim lodom śmietankowym. Później lody z Włoch zawędrowały do Paryża, gdzie w roku 1686 otworzono pierwszy lodziarnię. W okresie tym wzbogacono także lody o jajka.

Lody w Polsce

Do Polski lody trafiły za pewne przez Augusta III. Początkowo były rarytasem dla nielicznych. Zazwyczaj serwowano je na specjalne okazje na dworach królewskich. Jednak najstarsza wzmianka o sorbetach pochodzi z XVII wieku. Zapisali ją dyplomaci, którzy podróżowali do Turcji. W 1783 roku Wojciech Wielądko umieścił przepis w pierwszej polskiej książce kucharskiej. Jednak jedna z pierwszych receptur została zapisana przez Florentynę Niewiarwską w 1880 roku. Lody były podawane jednak jedynie w ekskluzywnych lokalach.

Do rozpowszechnienia doszło w okresie między wojennym, kiedy na ulicach Warszawy, Lwowa oraz Krakowa zaczęto sprzedawać lody z wózków, w wafelkach. Dopiero w okresie PRL-u pojawiły się stacjonarne punkty sprzedające lody, które do dziś dnia cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem.

Lody obecnie

Współcześnie coraz więcej powstaje lokali z tak zwanymi lodami rzemieślniczymi. Co to właściwie jest?

Skład lodów rzemieślniczych powinien być ograniczony do minimum. W składnie nie powinniśmy znaleźć żadnych zagęszczaczy czy produktów, które przedłużają trwałość lodów. Dlatego mają one krótszy termin do spożycia.

Lody rzemieślnicze składają się tylko z naturalnych składników. Nie znajdziemy w nich chemii. Głównymi składnikami są śmietana lub jogurt, mleko, jajka i cukier – jest to najbardziej podstawowa baza lodów. Do lodów mlecznych dodaje się jeszcze piąty składnik, który ma nadawać smak. Są to między innymi wanilia, czekolada czy słony karmel.

Sorbety za to tworzone ze świeżych owoców oraz wody i cukru lody. Są one bardziej orzeźwiające jednak możemy znaleźć w nich kawałki owoców. I w tym wymiarze coraz więcej się eksperymentuje. Lody z warzyw? Czy z dodatkiem przypraw? Czemu nie! Ważne by dodatki były świeże i nie przetworzone.

Lody rzemieślnicze to także prześciganie się w ciekawych smakach i kolorach. Czarne lody barwione kokosem? A może spirulina? To tylko jedne z wielu możliwości na zmianę kolorów lodów i uzyskania barwy w naturalny, zdrowy sposób. Pomysły na smaki ogranicza tylko wyobraźnia twórcy.

Tagi: ,